БНБ: Няма риск за фиксирания курс лев – евро

16 март 2023, 09:39 81

Не е възможно този курс да бъде променен

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. Това заявиха от Българската народна банка (БНБ) за БТА.

Коментарът е в отговор на появили се в медийното пространство публикации за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси и ако не се предприемат спешни действия.

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев – евро може да бъде променен, от БНБ отговориха: „Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение – бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни“.

От централната банка посочиха още, че не са водени разговори между техни представители и такива на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълниха, че такава промяна е невъзможна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент