БНБ: Банките трябва да запазят като резерв пълния обем на печалбата за 2020 г.

Мярката е във връзка с несигурната икономическа обстановка и потенциалните рискове пред кредитния портфейл на банките

автор: Теодора Иванова публикувано на: 29.01.2021 прегледи: 758
БНБ: Банките трябва да запазят като резерв пълния обем на печалбата за 2020 г.

Банките в страната ни трябва да запазят като резерв цялата си печалба за миналата година. Това се посочва в решение на Управителният съвет на Българската народна банка, предаде БНР.

Мярката се взима във връзка с несигурната икономическа обстановка, както и заради потенциалните рискове пред кредитния портфейл на банките. Остават в сила и мерките за допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, които бяха приети от Управителния съвет през март 2020 г. От пресцентъра на централната банка напомнят, че тогава бяха взети няколко решения, свързани с поддържането на добрата капиталова и ликвидна позиция на банките в България, още преди да се усетят всички последици от наложените икономически рестрикции заради пандемията.

Във връзка с продължаващата несигурност и предизвикателствата, свързани с икономическите последствия от разпространението на коронавируса и наложените ограничителни мерки, Управителният съвет на БНБ прие предложението за запазване на прилагането на макропруденциалната мярка за капитализиране на пълния обем на печалбата на банките у нас за 2020 г.

При агрегирания финансов резултат към края на миналата година, който е в размер на 789 млн. лева, продължаването на мярката би увеличило с 1,23 процентни пункта адекватността на базовия собствен капитал от първи ред (СЕТ 1) на банковата система – до 23,1% при равни други условия. Това води до допълнително укрепване на капацитета на банките да поемат загуби при евентуално влошаване на качеството на кредитните портфейли.

В прессъобщението на БНБ се посочва още, че положителният капиталов ефект от капитализирането на печалбата на банките превантивно намалява тяхната чувствителност към реализиране на кредитен риск, поддържа стабилността на банковата система и създава условия банките да продължат да изпълняват своята функция на финансово посредничество чрез предоставяне на кредити както за икономиката, така и за домакинствата.