Бизнес климатът в България се подобрява през септември 2022 г.

29 септември 2022, 12:18 274

Общият показател на бизнес климата се увеличава с 0,8 пункта спрямо август

Общият показател на бизнес климата в България през септември 2022 г. се увеличава с 0,8 пункта спрямо август. Повишение на показателя се наблюдава в секторите „Промишленост“, „Търговия на дребно“ и „Услуги“, сочат данните на НСИ.

През септември съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се покачва с 0,5 пункта заради благоприятните оценки на промишлените предприемачи за текущото бизнес състояние на предприятията. В същото време настоящата производствена активност е оценена като резервирана, а прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектор „Промишленост“, остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила. През последния месец се отчита засилване на тяхното отрицателно въздействие. Относно продажните цени в следващите три месеца очакванията на промишлените предприемачи са в посока увеличение.

Съставният показател „бизнес климат в строителството“ през септември бележи понижение с 1,1 пункта заради песимистичните очаквания на строителните предприемачи относно бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Техните прогнози за строителната активност през следващите три месеца са по-умерени, като се отчита увеличение в броя на клиентите със закъснели плащания.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и цените на материалите са най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектор „Строителство“. 42% от анкетираните мениджъри очакват увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се увеличава с 2,6 пункта през септември, което се дължи на подобрените оценки и по-благоприятните очаквания на търговците на дребно относно бизнес състоянието на предприятията. Спрямо предходния месец техните мнения относно обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца са по-позитивни.

Основните пречки за дейността на предприятията в сектор „Търговия на дребно“ остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като спрямо август се отчита намаление на негативното им влияние. 39,6% от анкетираните търговци на дребно очакват повишение на цените през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ през септември се покачва с 1,6 пункта заради оптимистичните оценки на мениджърите относно текущото състояние на предприятията. Настоящата тенденция в търсенето на услуги се оценява от тях като благоприятна, но очакванията за следващите три месеца остават резервирани.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните затруднения на бизнеса в сектор „Услуги“. 20,9% от мениджърите в сектора очакват увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент