ББР ще отпуска кредити на бизнеса за преодоляване на негативните последици от инфлацията

Българската банка за развитие ще отпуска оборотни кредити до 200 000 лева на компании, желаещи да закупят суровини на настоящи цени

автор: Теодора Иванова публикувано на: 07.04.2022 прегледи: 568
ББР ще отпуска кредити на бизнеса за преодоляване на негативните последици от инфлацията

Българската банка за развитие (ББР) предлага нов финансов продукт на малки и средни бизнеси в България, създаден с цел преодоляване на негативните последици от ускорената инфлация и нарастващите цени на основни стоки и услуги, посочва се в официалния сайт на институцията.

ББР ще отпуска оборотни кредити в размер до 200 000 лева, които ще бъдат насочени към компании, желаещи да закупят суровини на настоящи цени и да предотвратят по-високи разходи в бъдеще.

Програмата на ББР ще бъде отворена за предприятия от всички сектори. Условието за кандидатстване е да са икономически жизнеспособни малки или средни бизнеси, с положителен собствен капитал към датата на подписване на договора за кредит и с оперативна печалба за последните две години.

От ББР уточняват, че финансирането може да бъде под формата на кредитна линия или овърдрафт от 50 000 до 200 000 лева. Размерът на заема не може да надвишава 40% от нетните приходи от продажба на предприятията за преходната година, а при овърдрафт – до 20% от кредитните обороти през разплащателни сметки за последните 12 месеца. Максималният срок за погасяване на кредитите ще бъде 3 години.

Кредитите са без обезпечение, като ББР ще гарантира вземанията си чрез съдлъжничество от собствениците на предприятията, получаващи съответния заем, както и чрез залог върху настоящи и бъдещи вземания.

Прогнозният лихвен процент се предвижда да бъде в рамките на 2,32 и 6%, а таксата за управление – в размер на 1%. Периодът на усвояване ще бъде 1 година, като се предвижда и възможност за удължаване с още 1 година.

По новата програма на ББР са предвидени средства в размер на 10 млн. лева.