Банките въведоха опция за отсрочване на кредити онлайн и по телефона

По този начин потребителите си спестяват не само време и пътни разходи, но и банкови такси за обслужване на гише

автор: Теодора Иванова публикувано на: 29.12.2020 прегледи: 758
Банките въведоха опция за отсрочване на кредити онлайн и по телефона

Всеки, който иска да получи отсрочка по свой кредит, вече може да кандидатства и дистанционно. За да улеснят клиентите си, банките въведоха варианти за онлайн кандидатстване – чрез интернет банкиране или през мобилно приложение, предаде в. „Монитор“, цитиран от БТА.

Припомняме, че кредитната ваканция беше удължена до края на март 2021 г. До тази дата търговските банки ще разглеждат и одобряват искания за отсрочка. Клиентите могат да подават своите документи до 23 март 2021 г. Изискванията към тях се запазват – кандидатът трябва да е редовен платец по старите си задължения и да няма просрочие над 90 дни по предишни суми, считано от 1 март 2020 г., както и от датата на подаване на искането.

След удължаването на кредитната ваканция все повече банки въведоха опция за онлайн кандидатстване по мярката. Единият вариант е кредитополучателят да попълни онлайн формуляр, който да изпрати на избраната от него търговска банка. След това нейн служител ще се свърже с него и така ще продължи процесът по кандидатстване. Вторият вариант е клиентът да се обади на финансовата институция на специално отворени за целта линии.

С въвеждането на онлайн отсрочване потребителят си спестява не само време и пътни разходи, но и банкови такси за обслужване на гише.

След като изтече периодът на отсрочване, дължимите суми продължават да се погасяват според новия уговорен погасителен план. В този нов план дължимите и непогасените по време на гратисния период лихви и такси се разсрочват. В една от офертите на банките това разсрочване може да бъде за период до 12 месеца за потребителски кредити и до 60 месеца – за ипотечни.

Според последни данни на БНБ, към момента граждани и бизнеси са отсрочили заеми за над 9 млрд. лева, а възможност за забавени плащания са получили над 14 000 предприятия и повече от 93 000 домакинства.