Банките в България ще откриват сметки на украинци по улеснен механизъм

Украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „Мастъркард“ и „Виза“

автор: Теодора Иванова публикувано на: 08.03.2022 прегледи: 507
Банките в България ще откриват сметки на украинци по улеснен механизъм

Подготвя се специален механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила. Това стана ясно по време на срещата на вицепремиерите Асен Василев и Калина Костадинова с представители на БНБ и Асоциацията на банките в България, предаде bTV.

На срещата беше обсъдена и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти на територията на страната. Представителите на банките уточниха, че украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „Мастъркард“ и „Виза“. Сумите, които могат да изтеглят, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити, до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка. Украинците могат да се разплащат в България и през ПОС-терминали.

По отношение на опциите за обмен и изкупуване на украинска валута, към момента нито една от държавите в Европейския съюз не изкупува такава. По този въпрос се очаква общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.