България заема 23-то място сред 165 държави в Индекса на икономическата свобода за 2022 г.

12 септември 2022, 17:18 472

Страната ни отбелязва безпрецедентен ръст в глобалното подреждане по икономическа свобода

България отбеляза безпрецедентен ръст в глобалното подреждане по икономическа свобода. Страната ни заема 23-то място сред 165 държави и територии, които са включени в изследването „Икономическа свобода по света 2022“, публикувано от Института за пазарна икономика (ИПИ) съвместно с канадския институт „Фрейзър“.

Тазгодишното издание се базира на данни от 2020 г. – най-новите международно сравними данни за всички държави. Класацията за поредна година се оглавява от Хонконг и Сингапур, а на следващи места се нареждат Швейцария, Нова Зеландия, Дания, Австралия, САЩ, Естония, Мавриций и Ирландия. На дъното на класацията са Венецуела, Судан и Зимбабве.

България се нарежда на 23-то място, т.е. сред най-свободните държави. Същевременно обаче оценката за икономическата свобода в страната ни намалява. Резултатът на България е 7,69 от максимални 10 точки, което е спад с 0,10 точки спрямо миналогодишното издание. Във връзка с това от ИПИ коментират, че причината за изкачването на страната ни в класацията с 8 позиции на практика се дължи на влошаването на икономическата свобода в редица други държави.

България се представя добре по отношение на ниското подоходно облагане (благодарение на плоския данък), стабилните пари (валутния борд), ниските мита (заради членството ни в ЕС) и свободното кредитиране (дължащо се на големия брой банки).

Най-слабата за България категория е „Правна система и право на собственост“. Резултатът при нея е 5,96 точки, което е с 0,02 точки повече спрямо класацията от 2019 г. Особено лошо е представянето на страната ни по отношение на безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост – всички с по под 5 точки. За сравнение, при останалите държави оценките по тези критерии достигат около 8 точки, докато при България резултатът е близък до този на държави като Бутан, Уругвай, Монголия и Индия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент