България ще изтегли още 200 млн. лева дълг на 8 март

Това е част от първата емисия, която Министерството на финансите пусна през февруари и тогава набра 300 млн. лева дългово финансиране

автор: Теодора Иванова публикувано на: 02.03.2021 прегледи: 617
България ще изтегли още 200 млн. лева дълг на 8 март

Българската народна банка (БНБ) ще организира аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност от 10 години и 6 месеца (3 833-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент. Събитието ще се проведе на 8 март, съобщават от пресцентъра на централната банка, цитирано от investor.bg.

Номиналната стойност на предложеното количество възлиза на 200 млн. лева. Това е част от първата емисия, която Министерството на финансите пусна през февруари и се набраха 300 млн. лева от нея като дългово финансиране. И този път лихвеният процент е фиксиран – 0,10%.

Първичните дилъри ще могат да вземат участие в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници – включително и такива, които са установени в друга държава от ЕС или в трета страна, решиха от Министерството на финансите.

Съотношението на държавните ценни книжа (ДЦК), които ще бъдат предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество. От ресорното ведомство си запазват правото да отхвърлят и да одобряват определени поръчки, както и количество, което се различава от предварително обявеното.

Аукционът на 8 март ще бъде трети за годината. При предишните два най-голяма активност беше регистрирана от страна на банките. При 5-годишните облигации, предложени в края на февруари, беше постигната отрицателна доходност.

От началото на годината до този момент като ДЦК страната ни е набрала нов дълг от половин милиард лева. В случай че от Министерството на финансите одобрят поръчки в рамките на предварително заложения обем, новият ни дълг ще достигне 700 млн. лева.

През 2020 г. на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК с обща номинална стойност от 1,2 млрд. лева. В края на годината дълъг на подсектор „Централно управление“ е 28,968 млрд. лева, вътрешните задължения възлизат на 5,990 млрд. лева, а външните – 22,977 млрд. лева. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт на страната възлиза на 24,3%. А за 2021 г. правителството е заложило таван за поемане на нов дълг от 4,5 млрд. лева.