България прекратява членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество

Решението за изтеглянето на страната ни от двете финансови институции е съгласувано с всички държави от ЕС

автор: Теодора Иванова публикувано на: 02.03.2022 прегледи: 574
България прекратява членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество

България прекратява своето членство в Международната инвестиционна банка и в Международната банка за икономическо сътрудничество. Това решение е било взето по време на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова, цитирана от Investor.bg.

България е сред страните учредителки и на двете финансови институции. По думите на Бориславова, решението за изтеглянето на страната ни от тях е било съгласувано с всички държави от Европейския съюз.

Международната инвестиционна банка (МИБ) е със седалище в Москва. Тя е с уставен капитал в размер на 2 млрд. евро, а участието на България в него е в размер на 123 млн. евро (12,9% от уставния капитал). Банката е създадена през 1970 г. и в нея членуват още Виетнам, Монголия, Куба, Русия, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) също е със седалище в Москва. Нейният уставен капитал е в размер на 400 млн. евро, а делът на страната ни възлиза на 15,1 млн. евро (7,56% от уставния капитал). Създадена е през 1963 г. и в нея членуват още Виетнам, Русия, Монголия, Полша, Румъния, Чехия и Словакия.