България получава първите 2,7 млрд. лева по Плана за възстановяване до края на 2022 г.

Вторият транш се очаква през 2023 г., ако държавата изпълни поставените от Брюксел условия

автор: Цветилена Симеонова публикувано на: 28.11.2022 прегледи: 431
България получава първите 2,7 млрд. лева по Плана за възстановяване до края на 2022 г.

До края на 2022 г. България ще получи първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост, който е в размер на 2,7 млрд. лева. Това става, след като държавата изпълни предварително поставените от Брюксел 22 условия, съобщи служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов пред Нова телевизия.

Средствата ще бъдат насочени към МРРБ, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на образованието и науката, както и към други мерки за иновации.

Второто плащане по Плана за възстановяване ще е в размер на 1,4 млрд. лева и ще бъде най-трудният и ключов етап. Той включва изпълнението на 66 мерки, 22 от които изискват законодателни промени. Най-много от тях са свързани с върховенството на закона. Ако всички изисквания бъдат изпълнени, България трябва да получи средствата от втория транш през 2023 г.

Освен това според Плана за възстановяване и устойчивост, подписан от последния редовен кабинет, България трябва да намали с 40% вредните емисии от сектор „Енергетика“ до 2026 г., но все още няма изготвен механизъм за това. Според вицепремиера Атанас Пеканов обаче в настоящата ситуация няма смисъл от затварянето на въглищните централи, тъй като те носят големи печалби за държавата. Затова се очаква много европейски страни да поискат преразглеждане на част от условията.