България може да получи 29 млрд. евро от ЕС в подкрепа на икономиката

През следващите 7 години страната ни има възможност да получи както традиционните средства от ЕС, така и допълнителни средства за възстановяване от пандемията

автор: Александра Тодорова публикувано на: 02.03.2021 прегледи: 680
България може да получи 29 млрд. евро от ЕС в подкрепа на икономиката

Общо 29 млрд. евро е сумата, която е възможно да получи България от ЕС в следващите 7 години. В тази сума са включени средствата за новия програмен период на ЕС 2021-2027 и допълнителни такива по инструмента „Следващо поколение“ за възстановяване на икономиката от пандемията с COVID-19, предаде "Труд".

За новия програмен период 2021-2027 страната ни може да получи общо 16,7 млрд. евро, както и допълнителни 12,2 млрд. евро по инструмента „Следващо поколение“, от които 4,57 млрд. евро за заеми и 7,73 млрд. евро за грантове.

„Следващо поколение“ е нов инструмент, създаден по предложение на Европейската комисия, с които се цели да се предостави помощ на държавите членки на ЕС по време на COVID кризата. Инструментът включва в себе си три стълба – оказване на подкрепа за възстановяване, стимулиране на икономиката и на частните инвестиции. За да получи средствата от ЕС, всяка страна членка е представила план за възстановяване и устойчивост с приоритетните области, към които ще бъдат насочени средствата.