ЕК: България изпълнява три от четирите критерия за приемане в еврозоната

Страната ни отговаря на критериите за стабилни и устойчиви публични финанси, стабилност на валутните курсове и дългосрочни лихвени проценти

автор: Теодора Иванова публикувано на: 03.06.2022 прегледи: 457
ЕК: България изпълнява три от четирите критерия за приемане в еврозоната

България изпълнява три от общо четирите икономически критерия за конвергенция, които са необходими за присъединяването ѝ в еврозоната. Това се посочва в доклад на Европейската комисия (ЕК), цитиран от БНР.

Икономическите критерии за конвергенция гарантират, че дадена страна членка е готова да въведе еврото, както и че присъединяването ѝ към еврозоната няма да доведе до рискове за икономиката на самата страна или на еврозоната като цяло.

Трите критерия, които България изпълнява, са тези за стабилни и устойчиви публични финанси, стабилност на валутните курсове и дългосрочни лихвени проценти.

За момента страната ни не изпълнява само един критерий – този за ценова стабилност. Средният процент на инфлация в България за 12-те месеца до април 2022 г. е 5,9%, което е над референтната стойност от 4,9%. Според ЕК той ще остане над референтната стойност и през следващите месеци.

В икономическата прогноза на ЕК за пролетта на 2022 г. се предвижда инфлацията в страната ни да се ускори значително – от 2,8% през 2021 г. до 11,9% през 2022 г., с постепенно намаляване до 5,0% през 2023 г. Комисията очаква основната инфлация да се увеличи и да остане повишена поради по-високите разходи за енергия и други междинни продукти, както и очакваните увеличения на регулираните цени на газа и отоплението и по-високите цени на храните. Относително ниското ниво на цените в България (близо 52% от средното за еврозоната през 2020 г.) е предпоставка за значителен потенциал за сближаване на ценовите нива в дългосрочен план.

В доклада се посочва още, че законодателството в България, и по-конкретно Законът за Българската народна банка, не е изцяло съвместимо със задължението за спазване по чл.131 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Установени са и несъвместимости по отношение на независимостта на централната банка, забраната за парично финансиране и интегрирането на БНБ в устава на Европейската система на централните банки към момента на приемане на еврото по отношение на задачите. Определени в чл.127 (2) от TFEU и чл.3 от Устава на Европейската система на централните банки.