5,7% годишен ръст на промишленото производство в България през октомври 2022 г.

9 декември 2022, 11:37 595

На месечна база е отчетено намаление с 2%

Индексът на промишленото производство през октомври 2022 г. намалява с 2% в сравнение с предходния месец. А на годишна база е регистриран ръст с 5,7%, показват предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

На месечна база

На месечна база през октомври 2022 г. намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 24,5%, в добивната промишленост – с 6,2%, а увеличение в преработващата промишленост – с 0,4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 11,9%, производството на превозни средства, без автомобили – с 11,5%, производството на тютюневи изделия – с 8,9%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 5,4%.

Намаление е регистрирано при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 8,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – със 7,9%, производството на химични продукти – с 5,1%.

На годишна база

На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост – с 14,2%, а понижение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 30% и в добивната промишленост – с 2,1%.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили – със 70%, производството, некласифицирано другаде – с 56,1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 51,1%, производството на напитки – с 46,5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 43,1%.

Намаление е отчетено при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 21,8%, производството на химични продукти – с 16,5%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 8,1%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент