5,1 млрд. лева са разходите на държавния бюджет във връзка с пандемията

От тях 1,8 млрд. лева са раздадени като помощи на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса и 1,1 млрд. лева за институциите, натоварени с овладяването на пандемията, както и за закупуване на необходимите предпазни средства

автор: Александра Тодорова публикувано на: 22.04.2021 прегледи: 849
5,1 млрд. лева са разходите на държавния бюджет във връзка с пандемията

5,1 млрд. лева е похарчената сума от държавния бюджет във връзка с пандемията и мерките за подкрепа на икономиката, съобщи финансовият министър Кирил Ананиев.

В изявлението си пред парламента той представи основните параметри по изпълнение на консолидираната фискална програма към края на март.

От направените 5,1 млрд. лева разходи 1,8 млрд. лева са отишли за домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса и 1,1 млрд. лева за институциите, натоварени с овладяването на пандемията и за закупуване на необходимите предпазни средства.

Над 11 млрд. лева са приходите от помощи и дарения, стана ясно още от изявлението на министъра. В сравнение със същия период на миналата година постъпленията от дарения и помощи нарастват с 370 млн. лева или с 3,4% повече спрямо март 2020 г. Приходите от данъчни постъпления също бележат ръст от над 249 млн. лева, за да достигнат обща стойност от над 8,8 млрд. лева към края на март тази година.

1,2 млрд. лева са приходите от преки данъци и над 4,4 млрд. лева от косвени. Постъпленията от ДДС възлизат над 3 млрд. лева. Неданъчните проходи са в размер на 1,8 млрд. лева, а постъпленията от социални и здравни вноски възлизат на над 2,8 млрд. лева или 24,5% от разчетените за годината, предаде още Ананиев.