40 млн. евро подкрепа за малки и средни бизнеси у нас по програмата COSME

Български предприятия ще продължат да имат достъп до лизингово финансиране при облекчени изисквания за самоучастие, благодарение на гаранцията, предоставена от ЕИФ, върху сумата на всеки нов лизингов договор

автор: Теодора Иванова публикувано на: 30.12.2020 прегледи: 793
40 млн. евро подкрепа за малки и средни бизнеси у нас по програмата COSME

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзен Лизинг България подписаха споразумение за отпускане на допълнителни средства в размер на 40 млн. евро в подкрепа на български бизнеси. Те ще бъдат предоставени в рамките на съществуващото гаранционно споразумение по програмата COSME (Competitiveness of Small and Medium-sized Enterprises) на Европейския съюз, предаде investor.bg, цитиран от БТА.

Настоящото финансиране се осъществява чрез гаранцията, предоставена от програмата и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта му е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в ЕС, както и да осигури нарастването на самия достъп до финансиране.

Допълнителното гаранционно споразумение по COSME, подписано между ЕИФ и Райфайзен Лизинг, е инструмент, насочен към малки и средни бизнеси, които се нуждаят от подкрепа за реализиране на техните инвестиции в покупка или подмяна на дълготрайни материални активи с помощта на лизингово финансиране. В рамките на това споразумение малките и средните предприятия у нас ще продължат да имат достъп до лизингово финансиране при облекчени изисквания за самоучастие, благодарение на гаранцията, предоставена от ЕИФ, върху сумата на всеки нов лизингов договор.