Красимира Грудева Красимира Грудева Потребител

Преработка на измръзнала готова продукцияФирма се занимава с производство на боя. През зимните месеци, поради лоши метеорологични условия, боята влоши своите качества. С цел подобряване на нейните качества тя се преработи наново, като и се добавиха допълнителни суровини. Какви трябва да бъдат счетоводните записвания според Вас, за да не се получават двойни обороти? За новите суровини е ясно, но продукцията, която веднъж е произведена и заприходена, ако я изпиша отново на разход през 601 няма ли да се получат двойни обороти и да се изкривят нещата?Отговори

 • Здравейте,

  Ако не искате да дублирате оборотите в група 60 с изписаната повторно на разход готова продукция, която трябва да доработите, то изпишете съответните продукти от 303 (за доработка) директно в Незавършено производство (без да ги минавате през гр.60 отново).
  Добавките за подобрение към боята можете да ги изпишете през 601 в Незавършено производство.
  Така в гр.60 ще ви останат само реалните обороти на разходите, а в Незавършено ще ви е акумулирана новата себестойност, т.е. стария продукт + добавки.

  Ако все пак решите да минете през 60 гр., не е проблем да елиминирате тези обороти за целите на представянето им в ОПР.

  Имайте предвид, че това мое предложение е базирано на ограничената информация предоставена във въпроса ви. За целите на предприемане на конкретни действия и вземане на решение от ваша страна, моля да потърсите професионален съвет с излагане на цялата фактическа обстановка.

  Поздрави,
  Борис Тенчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->