Мария Иванова Мария Иванова Потребител

Изгубена трудова книжкаЗдравейте,
Tрудовата книжка на служител е изгубена по негова вина, но той разполага с копието ѝ. Това ще бъде ли достатъчно като документ, за да му бъдат въведени данните за трудовият стажа от инспекция по труда?

За съжаление предходните работодатели, с чиито вписвания фигурират в копието на трудовата книжка не осъществяват вече дейност и не могат да бъдат намерени за издаване на документ удостоверяващ трудовият стаж. Предполагам, че съответните работодатели не са предали документите в държавен архив. В такъв случай как може да бъде събрана необходимата информация до текущия момент и новия работодател къде да въведе данните?Отговори

 • Здравейте,

  При положение, че трудовата книжка е загубена трябва да се уведоми Инспекцията по труда. Лицето трябва да подаде писмено „3аявление-декларация за изгубена трудова книжка по вина на работника” до териториалната дирекция на ИА „ГИТ“. Работникът трябва да получи оригинални документи от предишните си работодатели удостоверяващи трудовия и осигуритения му стаж. При положение, че предходните му работодатели не са предали документите си в държавен архив, то те трябва да ги съхраняват и да може да издадат УП за осигурителния стаж и осигурителния доход.
  След като Инспекцията по труда издаде нова трудова книжка на лицето последния работодател може да впише стажа на лицето в книжката.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->