Диди Славова Диди Славова Потребител

Сайт за детегледачки - посредник между две лицаЗдравейте,
Бих искала да направя сайт за наемане на детегледачки. Идеята е чрез сайта родителите да наемат определена датагледачка почасово или целодневно. Въпросите ми свързани с тази дейност са:

1. Желанието ми е родителите да плащат цялата сума на фирмата за извършената услуга и след приспадане на определена комисионна веднъж седмично или месечно парите да се превеждат на детегледачките, както е при uber с таксиметровите шофьори. Фирмата да бъде само посредник между родителите и детегледачките. Възможно ли е при тази ситуация като приход на фирмата да се отчита само удържаната комисионна и ако да, как е най-добре да се направи от правна и счетоводна гледна точка?

2. Как е най-добре да се регламентират отношенията със самите детегледачки? На граждански договор - за извършева работа, за всяко наемане отделно? На трудов (но къкъв, тъй като няма да са постоянно заети)? Или детегледачките да се регистрират като самоосигуряващи се лица и да им се плаща цялата сума без удръжки?Отговори

 • Здравейте,

  Във връзка с поставения въпрос, следва да имате в предвид следното:
  Съгласно приложимите счетоводни стандарти, приходът който трябва да отчита вашето дружество е единствено комисионната, която събирате във връзка с посредничеството. Това означава, че брутната сума която постъпва по банковата сметка на дружеството трябва да бъде отчетена като разчет, който в последствие да се закрие със възнаграждението, което дължите на физическото лице - детегледачка.
  Поради факта, че клиенти са физически лица не сте задължени да издавате фактура, което означава, че може да декларирате приходите с отчет за извършените продажби. Също така ако дружеството не е регистрирано по ДДС трябва да следите оборота за регистрация като отново сумата, която влиза в оборота е размерът на платените комисионни, а не брутният размер на постъпилите парични средства.
  На следващо място имайки предвид че става въпрос за временна работа, която няма постоянен характер и точно работно време, следва да сключите граждански договор с физическите лица.
  По отношение на гражданските договори има специфики свързани със статута на лицата, дали са пенсионери, имат ли ТЕЛК, работят ли на друго основание и др.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->