Светозар Стоянов Светозар Стоянов Инженер

ДДС за вносна стока - подаръкИскам да получа подарък - автомобил (употребяван) от зет ми, съпруг на дъщеря ми, живееща и гражданин на Швейцария. При внос на стоката дължа ли ДДС, след като тя е подарък и е с нулева стойност? При вноса каква процедура трябва да следвам?Отговори

 • Здравейте,


  Съгласно чл.690 от ППЗМ при спазване разпоредбите на чл.691, 692 и 696 се допуска безмитен внос на стоки, съдържащи се в пратки, изпратени безвъзмездно от физическо лице, намиращо се в друга държава, до друго физическо лице, намиращо се на митническата територия на Република България, при условие че се касае за внос на стоки, нямащи търговски характер.
  Чл.691 гласи, че безмитният внос по чл.690 се допуска за стоки, чиято собствена стойност не надвишава общо 100 евро или тяхната равностойност в друга валута.
  За стоки, надвишаващи горепосочената стойност сте длъжни да подадете митническа декларация и да заплатите съответните митни сборове. Те се определят в зависимост от вида на стоката и нейната стойност. Това, че Вие не дължите нищо на изпращача за нея не означава, че не дължите нищо и на бюджета. Тази стока ще бъде използвана на митническата територия на страната ни и съгласно действащото у нас митническо законодателство това не може да стане безвъзмездно.

  Поздрави,
  Денислава
 • Здравейте Денислава,

  Благодаря за отговора. Моят въпрос се отнася за начисляването на ДДС при внос на стока с нулева стойност, Вие ми отговаряте за митническото облагане на стоката. А в действителност ще има ли такова (мито) след като Швейцария е член на Европейскота икономическа зона?

  С поздрав, Светозар
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->