Джуние Иланска Джуние Иланска учител

Ползване на платен годишен отпуск на нова работаЗдравейте,
Започнах работа в детска градина на 01.07. тази година. Нямам изработени 6 пълни месеца. Имам ли право да ползвам платен годишен отпуск в края на декември? Или задължително трябва да имам 6 месеца? В моя случай колко дни мога да прехвърля в следващата година - 10 или повече?Отговори

 • Здравейте,

  За придобиване правото на платен годишен отпуск е необходимо работника/служителя да има 8 месеца трудов стаж. При изчисляване на тези осем месеца се взема в предвид общия трудов стаж натрупан при всички работодатели, а не само при последния.

  Тъй като не става ясно дали това е първата Ви работа и дали имате натрупан трудов стаж до момента, трябва да имате в предвид написаното по горе, което е регкаментирано в Кодекса на труда. Ако не е първата ви работа и вече имате натрупан трудов стаж 8 месеца и сте на нова работа от 01.07, то полагаемата Ви отппуска към момента е равна на 8 дни при изработени пълни пет месеца при този работодател или иначе казано правото на платен отпуск се формира пропорционално на отработеното време.

  Съгласно чл. 176, ал. 3 КТ могат да се отлагат не повече от 10 работни дни за следващата календарна година.

  Поздрави,
  Денислава Стойкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->