Marian Hristov Marian Hristov учител

Права при срочен договорЗдравейте,
Oт февруари 2012 г. до момента съм на работа, но през това време съм преназначаван все със срочни договори и допълнителни споразумения към тях /общо договори и допълнителни споразумения 8 бр./, а последния ми договор е до 31.12.2015г. и може ли да се правят промени по средата на учебната година?

Имам ли някакво юридическо и правно основание, за да се защитя и договора да ми бъде пуснат като постоянен, като работното мястото не е закрито, а просто се подготвя друг кадър вместо мен?Отговори

 • Здравейте,

  В КТ са изчерпателно изброени видовете срочни трудови договори и предпоставки, при чието наличие такъв договор може да бъде сключен, а именно:

  1. за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;
  2. до завършване на определена работа;
  3. за заместване на работник или служител, който отсъства от работа;
  4. за работа на длъжност, която се заема с конкурс - за времето, докато бъде заета въз основа на конкурс;
  5. за определен мандат, когато такъв е установен за съответния орган;
  6. за дългосрочни командировки за изпълнение на длъжност в задгранично представителство.

  Ако не попадате, в някоя от горните хипотези, работодателя е в нарушение на законодателството и неправомерно е сключен срочен трудов договор.

  Трябва да имате предвид, че повече от два пъти на срочен трудов договор за една и съща длъжност не би следвало да ви назначават (ако кода на длъжността е един и същ), особено със срок на изпитване. Максималният срок на изпитване е 6 месеца. Ако сте назначена със срок на изпитване още веднъж на същата длъжност и код от НКПД работодателя ви е в нарушение.

  Baжнo e дa ce знae, чe aĸo ĸлayзитe нa тpyдoв дoгoвop зa oпpeдeлeн cpoĸ ca в нapyшeниe нa пocoчeнитe пpaвилa, тoй ce cмятa cĸлючeн зa нeoпpeдeлeнo вpeмe.

  За справка: чл. 68 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->