Потребител

Корекция на ДДС основа при вносЗдравейте,
Моля Ви за коментар относно това, как се процедира при дадена отстъпка от цената на стока (и е издадено кредитно известие за нея), която е внесена (от Сърбия), и за която е подадена митническа декларация по пръвоначалната цена? Съществува ли риск при приспадане на платения ДДС, ако не се подаде коригираща митническа декларация?Отговори

 • Здравейте,
  съгласно чл. 55 от ЗДДС данъчната основа по внос е митническата стойност, увеличена с данъци, мита, акциз и други налози, дължими при внос, свързани с вноса разходи - транспорт, опаковка и т.н.
  За ДДС цели стойността на фактурата, която сте получили за закупените стоки от Сърбия не определя данъчната основа. Фактурната стойност в повечето случаи е различна от митническата стойност.
  Митническата администрация определя за всяка стока митническа стойност, съгласно Общата митническа тарифа и върху нея начисляват дължим данъци, мита, акцизи и т.н.
  Данъчната основа може да се намали с получена отстъпка ( с издадено кредитно известие), но само тогава, когато тази отстъпка е получена най-късно до датата на данъчното събитие - вноса. ( чл. 55, ал.4 от ЗДДС). Във Вашият случай няма да може да намалите данъчната основа с получената отстъпка.
  По отношение на последния въпрос: Не само съществува риск при приспадане на платения ДДС, а е недопустимо и няма вариант да се подава коригираща митническа декларация, с която да намалите/възстановите начисления ДДС по първата МД.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->