Цветелина Цветанова Цветелина Цветанова счетоводител

Ползване на частичен или пълен данъчен кредит и признаване на разходКогато се осъществява превоз на работници с транспорт (лек автомобил, собственост на фирмата) от един строителен обект до друг, ползва ли се данъчен кредит за горивото и този разход признава ли се за данъчни цели?Отговори

 • Здравейте,

  Доколкото разбирам основната дейност на фирмата е строителна дейност. От гледна точка на ЗДДС, нямате право да изпозвате ДДС за разходи за гориво и подръжка на лек автомобил съгласно чл. 70 ал. 1 т. 4 и т. 5 от ЗДДС. В закона са предвидени редица иконимически дейности, които биха имали право на данъчен кредит ( транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на моторни превозни средства, включително при последващата им продажба), но вие не попадате в тези хипотези.

  Относно ЗКПО, за да бъде признат за данъчни цели този разход, то обектите до които се транспортират работниците трябва да са до труднодостъпни места и да няма друг транспорт до тях. В противен случай трябва да начислите данък за социалните разходи съглано чл. 204 ал. 2 от ЗКПО.

  Поздрави,
  Васил Байнашев

 • Благодаря Ви за бързия отговор.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->