Мария Димитрова Мария Димитрова Потребител

Удължен редовен платен годишен отпуск при 4 часов работен денИмаме служител, който има право на удължен редовен платен годишен отпуск по реда на чл. 31, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, но той е на 4 часов работен ден. На колко дни платен годишен отпуск има право?Отговори

 • Здравейте г-жо Димитрова,
  съгласно разпоредбите на чл. 23, ал.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските служителя има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което ще му се признае на трудов стаж.
  Тук същественото е трудовият стаж, който ще се зачете на работника или служителя.
  Във Вашият случай лицето, което работи на 4 часов работен ден ще има зачетен по 1 ден трудов стаж за всеки ден, в който е отработил поне 4 часа. Така това лице, което работи на "половин ден" ще има зачетен цял ден трудов стаж и съответно ще има право да ползва платен годишен отпуск, а ако му се полага, както описвате удължен годишен отпуск в пълен размер.
  Ако лицето работи за по-малко от 4 часа/дневно, в този случай ще се изчислява пропорционално и удължения платен отпуск ще бъде в по-малък размер.
  Изчисляването на трудовия стаж е регламентирано в Кодекс на труда - чл. 355.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->