николай Гаджев николай Гаджев Зп потребител

Обезщетение при освобождаване от работаОсвободен съм от работа по чл.71, ал.1 - до изтичане срока на изпитване, при положение, че работя 3,5 години при настоящият работодател. Първоначално на безсрочен трудов договор и от м. Mай ми промениха длъжността и ме направииха на изпитателен срок.

Имам ли право на обезщетение от НОИ при 25г. трудов стаж и 3,5 години при последния работодател? Aко имам, в какъв размер?Отговори

 • Да, имате право на обезщетение за безработица от Бюрото по труда.

  При прекратяване на трудов договор на основание чл.71 от Кодекса на труда ще имате право на обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  Времето, за което ще имате право на обезщетение се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента.

  Осигурителен стаж Период за изплащане
  /години/ на обезщетението (месеци)
  до 3 години - 4 месеца
  от 3 до 5 години - 6 месеца
  от 5 до 10 години - 8 месеца
  от 10 до 15 години - 9 месеца
  от 15 до 20 години - 10 месеца
  от 20 до 25 години - 11 месеца
  над 25 години - 12 месеца

  Във вашия случай вие ще имате право на 11 или 12 месеца обезщетение от Бюрото по труда, след точно изчисление в зависимост от това дали трудовия ви стаж е под или над 25 години.

  Размера на паричното обезщетение зависи от осигурителния доход, върху който са правени вашите осигуровки. Сумата се изчислява от НОИ. След като направите вашата регистрация за безработица в Бюрото по труда в срок до 1 месец трябва за получите решение на НОИ, в което се определя времето и размерът на паричното ви обезщетение.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->