Галина Вълканова Галина Вълканова дет. учител

Прехвърляне на майчинствоДъщеря ми, която работи и живее в Кипър роди дете на 10.08.2015. Тъй като там платеното майчинство е около 3 месеца (в момента вече е в неплатен отпуск), възможно ли е да прехвърли майчинството на мен в България, за да може тя спокойно да се върне на работа, а аз да помагам в отглеждането на детето?

Аз работя като детски учител в последните 5 години.Отговори

 • Какво майчинство да Ви прехвърли? Нима тя ползва такова в България? В България кипърските закони не важат. Може да Ви даде детето, ако иска и вие при добро желание да го гледате.
 • Здравейте, госпожо Вълканова,

  Размерът, продължителността на изплащане на обезщетения за майчинство, както и условията при които се отпускат, зависят изцяло от законодателството на страната, в която лицето е осигурено - във Вашия случай - Кипър. Логично е, ако дъщеря Ви няма повече право на такова обезщетение в Кипър, където е осигурена, да не може да ползва такова и в друга държава от ЕС.

  За компетентен и изчерпателен отговор по темата можете да се обърнете към Дирекция "Европейски регламенти и международни договори" към НОИ. На единния телефонен номер за цялата страна 0700 14 802 се предоставя информация относно прилагането на разпоредбите на Регламент (ЕО) № 883/2004, Регламент (ЕО) № 987/2009, Регламент (ЕИО) № 1408/71, Регламент (ЕИО) № 574/72 и международните договори в областта на социалното осигуряване и социалната сигурност по отношение на пенсии, парични обезщетения за болест и майчинство и парични обезщетения за безработица.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->