Анелия Аврамова Анелия Аврамова счетоводител

Квартирни по командировка в чужбина над определите размериЗдравейте,
Бихте ли ми помогнали в отчитането на командировка в чужбина, при която служител на трудов договор в компания е командирован в Белгия за три дни с две нощувки с право на дневни 35 евро и квартирни 130 евро, съгласно таблицата от Приложение 2 към НСКСЧ. Служителят e получил авансово дневните в размер на 105 евро /3*35/ и на място плаща с кредитна карта на компанията квартирните, които са по 179 евро на вечер или общо 358 евро. Явява се превишение на квартирните от разрешения му размер общо за 98 евро / 358-(130*2) /. Съгласно чл. 37, ал.3 на НСКСЧ превишението е за сметка на дневните му и аз би трябвало да приспадна това превишение от дневните му, които общо са 105 евро / 3 дни *35 евро/ и на него като дневни за целия престой, с които е можел да разполага му остават 7 евро. Т.е. при завръщането му не му дължа доплащане, независимо, че той най-вероятно е имал доста по-големи от 7 евро разходи за издръжката си по време на командировката. Правилно ли разсъждавам и така ли се отчита превишението на квартирните пари?

И какво трябва да направя, ако той беше изхарчил за квартирни например 380 евро, които превишат с 120 евро разрешения размер на този разход /380-(130*2)/ и дневни пари не покриват разликата, защото са му дадени/разрешени само 105 евро за дневни? Тези 15 евро за чия сметка са и как се отчитат счетоводно?Отговори

 • Здравейте г-жо Аврамова,

  Правилни са Ви разсъжденията.Както и Вие сте написала, съгласно чл.37, ал.3 от НСКСЧ, когато командированото лице разходва по-голяма сума от полагащите му се квартирни пари, то разликата остава за сметка на дневните му пари. В противен случай, ако на служителя му бяхте изплатили допълнително парични средства, то същите щяха да се считат за доход на лицето, който следва да се обложи.

  Поздрави,
  Величка Павлова
 • Здравейте г-жо Павлова,

  Много благодаря за отговора.

  Поздрави
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->