ива иванова ива иванова Потребител

Изплащане на болничниЗдравейте,
В болнични съм 30 дни след претърпяна операция, регистриран ЗП съм и работя и на трудов договор. Представям по два болнични, но като ЗП имам неплатени осигуровки. Ще ми изплатят ли от НОС болничният, поне от фирмата където съм на трудов договор?Отговори

 • Здравейте, госпожо Иванова,

  Ако към датата на настъпването на временната неработоспособност, сте осигурена за общо заболяване и майчинство, имате 6 месеца осигурителен стаж като лице, осигурено за общо заболяване и майчинство, и дължимите осигуровки по трудовото правоотношение са били начислени и декларирани, то няма причина обезщетението за временна работоспособност за болничния по ТД да не Ви бъде изплатено.

  Ако като ЗП, т.е. СОЛ, обаче не се осигурявате за общо заболяване и майчинство, т.е. осигурявате се на "по-ниския процент", то тогава няма да имате право на обезщетение за временна нетрудоспособност като СОЛ.

  За справка - сайта на НОИ:
  http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • Здр.г-жо Христова ,
  Благодаря Ви за отговорът. Искам да попитам ,като СОЛ се осигурявам на високият процент ,подала съм си Д1 , само не са внесени вноските ми като ЗП. Това не би трябвало да е проблем за изплащето на болничният ми от фирмата където съм осигурявана на ТД. Благодаря Ви още веднъж !
 • Здравейте,

  По трудовото правоотношение би трябвало да Ви бъде изплатено обезщетение за временна нетрудоспособност, след като отговаряте на основните критерии.

  На другото основание, на което се осигурявате - като СОЛ - няма да Ви бъде изплатено такова, щом осигуровките Ви не са внесени.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • Благодаря Ви много ! Хубав и усмихнат ден от мен
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->