Андрей Гарвански Андрей Гарвански Електро техник

Договор за ученичествоЗдравейте.
Работя в една компания от 10 години като електротехник. Преди това съм работил същата работа още няколко години в други фирми.

Преди 5 години подписахме с моя работодател договор за ученичество. С него те се задължиха да ми поемат финансово цялото следване във университета (задочно) за 5 год. и след това да ме преназначат на длъжност по завършената ми нова специалност (електро инженер), а аз да работя 5 год. за тях. Минаха годините, аз завърших успешно бакалавърската си степен, постигнах и желаният от работодателя ми успех, описан в договора. През цялото това време аз си работех във фирмата, като отсъствах само когато ходех на очни и за изпити. Никога не съм ползвал дни за подготовка за изпит, за изработване и защита на дипломна работа и т.н., полагащи ми се от кодекса по труда. Цялото време (часовете), през което съм отсъствал съм си го отработвал винаги преди да замина за очни или изпити. Правих го за да съм коректен към колегите си. Договорът от моя страна съм го изпълнявал и продължавам да изпълнявам повече от коректно.

Мина повече от година и половина откакто се дипломирах, а все още не съм преназначен на длъжност, отговаряща на новата ми квалификация. Сегашната ми длъжност е на много тежко работно място (кариера за варовик), а в следствие на работата ми там имам сериозни проблеми с кръста (дискова херния) и едно оперирано коляно. Това беше и основният ми стимул да се реша да уча за инженер, за да се преместя на по-нормално работно място.

Нарушение ли е това от страна на работодателя ми, че не ми осигурява позиция, отговаряща на квалификацията вече повече от 18 месеца, след успешното ми завършване, като това условие е записано в договора ми за ученичество?

Какви неустойки ще дължа, ако си намеря друга работа и реша да напусна преди изтичането на 5 годишния срок, описан в договора, който трябва да работя след дипломирането ми? Вярно ли е, че от тази или миналата година има допълнение към членовете в КТ за договорите за ученичество, а именно максималният срок за работа на ученика след завършване вече е максимум 3 години и ако е така, как да накарам работодателя ми да промени договора от 5 на 3 години? Нов ли ще се прави или ще се прави допълнение към сегашния?Отговори

  • Здравейте, така както ми предавате информацията разбирам, че Вашият договор за ученичество не е типичният договор за ученичество по чл. 230 (1) от КТ, а Ваш вътрешен договор между работодател и служител, но не и по правилата на КТ.
    На това ме навежда факта, че договор за ученичество се сключва за обучение продължаващо не повече от 6 месеца, което се извършва от работодателя, а при Вас е обучение в университет, което е минимум 4 години. Друго условие е, този договор да е регистриран в НАП с уведомление за сключване с основание 14 - трудов договор за ученичество, което също трябва да се провери.
    В този ред на мисли, трябва да се провери договора, който сте сключили и да се разгледат клаузите и неустойките, за да може да се каже, какво да предприемате от тук нататък.
    Съветът ми е да се обърнете към адвокат по трудово право.
    Лек ден!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->