Росица  Кирчева Росица Кирчева Потребител

ДДС върху местен данъкЗдравейте,
Нашата фирма купи един магазин. Продавача ни пусна фактура по чл.45, ал.3 без да начисли ДДС. защото магазинът е стар. Местният данък плащаме ние изцяло, като го преведохме на нотариуса заедно с нотариалните такси и таксата за вписване в имотният регистър.

Трябва ли да се начисли ДДС на местният данък? Нотариусът ни е дал платежните, с които е превел местният данък и платежното за вписване в имотният регистър и ни е издал фактура с ДДС, само за нотариалните такси. По принцип знам, че местният данък се прибавя към данъчната основа и тогава се начислява ДДС, но в нашият случай сградата е стара и незнам дали трябва аз да си самоначисля ДДС върху местният данък.Отговори

  • Здравейте, госпожо Кирчева,

    ДДС върху местен данък се начислява, само ако сделката е облагаема и разходът за местен данък е за сметка на доставчика. Във Вашия случай продавачът е избрал да третира сделката като необлагаема, защото магазинът влиза в категорията "стара сграда", освен това местният данък е заплатен от Вас като купувач и не е за сметка на доставчика. Няма нужда да се начислява ДДС върху местния данък, нито пък Вие да си го самоначислявате.

    Поздрави,
    Десислава Христова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->