Елеонора Константинова Елеонора Константинова служител

Надвнесена сума по ВОПЗдравейте,
На 12.10.2015 превеждаме 50 000 евро на гръцка фирма. При изпращане на стока от Гърция те издават фактура, за което ние си издаваме протокол и си начисляваме ДДС.

От тази преведена сума (50 000) покривам получените фактури. Към 31.10.2015 г. обаче ми остават 27 000 евро като надплатени. За тях нямам никакъв документ. Проблем ли да останат по този начин към края на месеца? Трябва ли да съставям протокол, без да имам данъчно събитие, какво се случва с ДДС? Трябвало ли е да имам издадена авансова фактура от гръцката фирма при получаване на парите?Отговори

 • Здравейте,

  Отговорите на двата Ви въпроса се намирет в чл. 113 от ЗДДС. Всяка доставка или авансово плащане (без авансово плащане при ВОП) трябва да се документира с фактура. Това означава, че получените от Вас фактури документират направени доставки, по които Вие сте получател. Съгласно чл. 117 от ЗДДС трябва да издадете протокол по чл. 117, защото данъкът при доставка на ВОП е изискуем от получателя (от Вас).

  Ако гръцкото законодателство е уеднаквено с българското по отношение документирането на доставките, то гръцкият доставчик няма задължение да издава фактура за получените от Вас авансово парични средства.

  За справка чл. 113 от ЗДДС във въръзка с чл.25, ал. 7 от ЗДДС; чл. 117 от ЗДДС във връзка с чл. 84 от ЗДДС.

  Поздрави,
  Самуил Димитров
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->