Мая Богомилова Мая Богомилова Потребител

Закупуване на специализиран софтуер от ШвейцарияЗдравейте,

Ние сме българска фирма ЕООД, регистрирана по закона за ДДС в България. Закупуваме специализиран софтуер и хардуерно устройство към софтуера от фирма в Швейцария, като фирмата доставчик ги разграничава като два отделни артикула. Тези продукти са необходими на нашата фирма за осъществяване на икономическата и дейност. Швейцарската фирма, която е регистрирана по ДДС, но няма представителство в България, ни издава две отделни фактури - едната за софтуера, а другата за хардуера, като в нито една от двете не е начислен ДДС. Фактурите са платени от банковата сметка на фирмата. На митницата е платено мито и ДДС, дължими за хардуера.

Този специализиран софтуер като услуга ли се третира? Начислява ли се за него ДДС и с какви документи се начислява? За хардуера начислява ли се пак ДДС?Отговори

 • Здравейте, госпожо Богомилова,

  За хардуера няма нужда да начислявате повторно ДДС, вие вече сте го платили на митница при вноса на стоката. Ще осчетоводите митническата декларация и щом хардуерът ще се ползва за независимата икономическа дейност на фирмата Ви, ще може да ползвате данъчен кредит. Митото, разбира се, е невъзстановимо.

  Специализираният софтуер от друга страна ще трябва да третирате като услуга, ако е изработен специално за Вас или не е на материален носител. За него имате задължение да си самоначислите 20 % ДДС с протокол по чл. 117 като получател на услуга с място на изпълнение в страната, където е установена Вашата компания, т.е. в България.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • Благодаря Ви за изчерпателния отговор, госпожо Христова!

  Протоколът по чл.117 се включва в дневника за покупките и в дневника за продажбите, нали така? Следователно самоначисляването не води до никаква нетна промяна на ДДС задължението или вземането на фирмата ни. Правилно ли съм разбрала?

  Поздрави
 • Здравейте,

  Да, по същата логика, че софтуерът ще се използва за независимата икономическа дейност на компанията Ви, ще имате право на данъчен кредит и за него. Ще включите протокола и в двата дневника и няма да имате ефективно плащане на ДДС.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->