Petya Dimitrova Petya Dimitrova Потребител

Решение на общо събрание за разпределение на дивидентиЗдравейте,
Дружество ООД решава да разпредели дивидент на съдружниците си. Възможно ли в протокола на ОС да се впише, че на двама от тях се разпределя, съответно се начислява данък и се изплаща дивидент, а на третия съдружник дивидента се капитализира? Противоречи ли на закона?Отговори


 • Здравейте,

  Съгласно разпоредбите на чл. 137, ал. 1 от Търговския закон, общото събрание на дружеството има правомощия да взема решения за разпределянето на печалбата и за нейното изплащане.
  Няма пречка в протокола на ОС впише, че на двама от тях се разпределя, съответно се начислява данък и се изплаща дивидент, а на третия съдружник дивидента се капитализира но следва да се има предвид , че това би било довело до ново дялово разпределение. Следва да има съгласието на останалите членове за увеличаване на дела на единия съдружник.
  Пак според чл 137 ал.2 Всеки съдружник има толкова гласа в общото събрание, колкото е неговият дял в капитала, освен ако в договора е предвидено друго.
  При промяна на дяловете би следвало да се измени дружествения договор и съответно съгласно чл 119 от Търговски закон да се направи вписване в търговски регистър .
  Поздрави,
  В.Дадова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->