Моника Митева Моника Митева работник

Обезщетение от трудовата борса след работа в друга странаЗдравейте!
Работя в Англия от 5 години, като последните три съм на постоянен трудов договор. Работата е на пълен работен ден и ми се удържат всички данъци. Искам да се върна в България, но трябва да напусна по собствено желание.

Какво обезщетение мога да получа ако се регистрирам като безработна в България? Колко месеца и на каква база се изчислява?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно разпоредбата на чл. 54а от КСО, право на обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
  1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
  2. не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
  В ал. 2 на същата разпоредба е посочено, че в 9-те месеца се включва и зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.

  Трябва да проверите в НОИ дали има такъв договор между България и Англия и какви документи следва да представите, за да Ви бъде признат стажът.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->