Росица Кирчева Росица Кирчева счетоводител

Регистрация по ЗДДСОсновната дейност на фирмата е осигуряване на клиенти на швейцарска банка. За това фирмата ще получава комисионна. Имаме договор с банката. Клиентите, които водим на швейцарската банка не са от България. Фирмата още не е регистрирана по ДДС, а миналата седмица, през месец октомври получи първата си комисионна, която е 33 000 долара, т.е. малко на 50000 лв.

Правилно ли разсъждавам, че веднага трябва да регистрирам фирмата по ДДС? Само че не знам това дали да е по желание или поради това, че е достигнат оборот от над 50000 лв.? Фактурата, която ще издам за този приход ще бъде опростена и кой член трябва да запиша за това, че не начислявам ДДС?

След това, при следващи суми, които постъпят, а те ще бъдат пак от швейцарска банка, нали няма да начислявам ДДС и във фактурата чл.21, ал.2 да посоча за не начисляване или друго?Отговори

 • Здравейте,

  Вашата фирма подлежи на задължителна регистрация при доставка на услуги, данъкът изискуем от получателя и трбябва да подадете искане за регистрация 7 дена преди настъпването на данъчното събитие.

  За спавки чл. 97а от ЗДДС.

  Поздрви,
  Метин Сали
 • Благодаря Ви Г-н Сали, искам да попитам като сме закъснели какво ще ме посъветвате, но все още е в този месец да регистрираме ли фирмата по чл.100. Просто съм в безисходица и незнам какво да правя.
  Благодаря Ви предварително
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->