Stanislava Dantcheva Stanislava Dantcheva Потребител

Актуализация на заплатата след майчинствоВ платен отпуск по майчинство съм, който изтича на 10.04.2016 г. От 13.10.2015 г. детето ми тръгва на ясла, а аз се връщам на работа. Имам неизползван платен годишен отпуск за 2013г., 2014 и 2015г. Интересува ме кои от тези отпуски съм длъжна да "изчистя", за да се върна на работа (поне 10 дни) за актуализация на заплата?Отговори

 • Здравейте,

  Когато платеният годишен отпуск е отложен от страна на служителя, когато ползва друг вид отпуск, правото на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

  Актуализацията на работната заплата не е обвързана с реда на използване на платения Ви годишен отпуск.

  Имайте предвид, че когато към или след началната дата на платения отпуск на служителя е увеличена основната му работна заплата за минал период, включващ и месеца, който е база за изчисляване на възнаграждението за платен отпуск по реда на Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

  За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Така че ако имате актуализация на заплатата през м.октомври, то ще трябва да използвате платения си годишен отпуск най-рано през ноември (и да сте отработили най-малко 10 дни през октомври), за да се изчисли размерът на обезщетението на база на повишеното октомврийско възнаграждение.

  За справка: чл.21 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, чл.176а и чл.177 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Добър и успешен ден!Имам въпрос, но първо да уточня.Учител съм и през 2018 г. месец юли ми предстои пенсиониране, но тази година 2017 през месец август дъщеря ми ще ми прехвърли майчинството си до август 2018 г., когато детето ще стане на две години.Въпросът ми е, когато се вдигат учителските заплати ще се вдига ли и моята?На работа сигурно няма да се върна защото ще ми връчат предизвестие за пенсиониране!БЛАГОДАРЯ!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->