Владислав Крумов Владислав Крумов Туристически агент

Данък върху комисионЗдравейте,
Представител съм на Туристическа фирма и работя, като неин служител, с уговорката да получавам 50 % от комисиона по продаден пакет. След няколко продажби установих, че фирмата удържа един път 20 % ДДС и още 10 % Данък печалба, върху комисиона, след което го разделят по договореният начин 50/50. Правилно ли е това?

Пример: При 100 лв комисион, фирмата удържа 30 %, след което комисиона, който делим на две е  70 лв. (35 лв на 35 лв.)

Правя уточнение, че в случая говоря за продажба на Туристически пакет, който е изготвен от друг Туроператор и е предоставен на нас за продажба, в качеството ни на Туристически агент, за което получаваме съответния комисион.Отговори

 • Здравейте, господин Крумов,

  За продажбата на туристически пакети като ТА Вашата компания трябва да получава фактура за цялата стойност с начислен ДДС от ТО и съответно да издава фактура към ТО за комисионната по продажбата, като ако агенцията, в която работите, е регистрирана по ЗДДС, в пълната сума на комисионната се включва и ДДС и при издаването на фактурата към ТО това ДДС трябва да се отдели от данъчната основа на отделен ред и да се внесе в държавния бюджет за съответния данъчен период. Това е обяснението защо компанията Ви удържа 20 % от сумата за комисионната.

  Не разбирам обаче защо удържат 10 % печалба от нетния приход, а не от самата печалба, която, най-общо казано, се формира от разликата между приходите и всички направени разходи в края на годината и съответно се облага с корпоративен данък, но пък компанията Ви може да е решила да прави въпросната удръжка предварително с цел формиране на някакъв резерв и не мога да твърдя, че това е неправилно - в крайна сметка всяка компания има правото да разпределя приходите си за каквото смята за нужно.

  Предполагам е било коректно да Ви разяснят от началото след какви удръжки се стига до сумата, която се разпределя между Вас и агенцията за всеки продаден туристически пакет.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->