Асен Керемянов Асен Керемянов работник

Грешки при съставянето на протоколи по чл.117Фирмата ни купува нови автомобили от Германия, като тези автомобили се изнасят през България за Турция. Транспорта на стоката започва от Германия (мястото, от където нашата фирма ги купува). Стоката пристига на митница Русе, оформя се митническа декларация за износ и стоката се изнася. Транспорта се организира и заплаща изцяло от купувача.

В два последователни данъчни периода са допуснати грешки при съставянето на протоколи по чл.117. Грешката е в това, че като дата на данъчно събитие и дата на издаване на протокола е записана датата на фактурата с която са закупени стоките, а не датата на която приключва транспорта на стоките на територията на страната. Причината за това разминаване в датите е, че транспортните документи касаещи транспорта на стоката от Германия до България пристигат при нас с минимум едномесечно закъснение.

Следва ли да се направят корекциите на грешно съставените протоколи и какви санкции ще има?Отговори

 • Здравейте,

  съгласно чл. 25 от ЗДДС датата на данъчното събитие при вътреобщностна търговия е датата на започването на транспорта, а не датата, на която транспортът приключва. Следователно, няма грешка при съставянето на протоколите по чл. 117 от ЗДДС в тези 2 периода.

  Имайте предвид, че трябва да съставяте протоколи в срок от 15 дни от датата на данъчното събитие (датата, на която се издава фактурата), За справка - чл. 117, ал. 3.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->