Силвия Василева Силвия Василева Потребител

Предсрочно прекратяване на срочен трудов договорЗдравейте,
Назначена съм на срочен трудов договор от 01.06.2015г. до 30.09.2015г., чл.68, ал.1, т.1 във връзка с чл.68, ал.3 и във връзка с чл.70, ал.1 от КТ със срок на изпитване в полза на работодателя. Срокът на предизвестие е три месеца.

Интересува ме, мога ли да прекратя по-рано ТД и по какъв начин?

Причините са преумора. Работното ми време се определя на 8 часа, но работя на 12 ч. работни смени 08:00 - 20:00 / 20:00 - 08:00 с 2 дни почивка. През септември работните смени са 2 дневни, 2 нощни и 2 почивни дни. Общо 20 работни смени по 12 часа. Заявиха ми, че се налага след нощна смяна да остана и за дневна, без прекъсване за почивка.

Ако искам на 21.09.15 да не съм на работа, кога трябва да уведомя работодателя? Дължа ли неустойка? Работната заплата за септември не е изплатена. Отпуск не е използван.Отговори

 • Здравейте,

  Във връзка с поставения въпрос мога да изкажа следното мнение:

  Съгласно чл. 326, ал. 2 от КТ, срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора. Във вашия случай ако си тръгнете преди изтичане на срока на договора, ще дължите обезщетение на работодателя за оставащите дни до изтичане на срока на договора, в размер на брутното трудово възнаграждение на служителя за толкова дни.
  чл. 327, ал. 1, т. 7 от КТ Ви дава възможност, ако работите на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и преминете на друга работа за неопределено време, да прекратите срочния договор без предизвестие.

  Също така при прекратяване на трудово правоотношение имате право на обезщетение по реда на чл. 224 от КТ за неизползвания платен годишен отпуск.

  Поздрави!
 • Благодаря за изчерпателния отговор! Всичко добро пожелавам на Вас и колегите Ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->