Greta Berberova Greta Berberova Freelancer

Работа като дизайнер на свободна практикаЗдравейте!
Работя като дизайнер на свободна практика (freelance). Тъй като доходите ми не са големи, не мога да си позволя да отворя фирма. Не върви да се регистрирам и като самоосигуряващо се лице - до колкото знам законът все още признава само "сериозни" професии като доктори, адвокати и тн.

Въпреки това искам да си плащам данъците и клиентите ми да могат да си осчетоводяват разхода. Дали мога да работя на базата на служебна бележка за изплатени суми или хонорарен договор, добавен към годишната ми декларация? Достатъчно ли е само това?

Как бихте ме посъветвали да процедирам? Понякога става въпрос за малки проекти, които траят по 1-2 седмици.Отговори

 • Здравейте,

  Описаният от вас казус е типичен случай на извършване на труд като самонаето лице (свободна професия). За целта в КСО е предвиден съответния вид осигуряване като "Самоосигуряващо се лице".
  Не разбирам притесненията ви по отношение на сериозността на професията.
  По отношение на сроковете на проектите, по които работите също не виждам притеснение, стига плащанията към вас да могат да бъдат отчетени и документирани съгласно законодателството.
  Най-добре си наемете счетоводител, който да ви съветва по финансовите и данъчните въпроси, а вие да се посветите на това, което правите най-добре.

  Успех!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->