Весела Иванова Весела Иванова Потребител

Реклама в интернет на фирма, нерегистрирана по ДДСЗдравейте,
Фирмата ми не е регистрирана по ДДС. Рекламирам в интернет чрез Гугъл, фирма установена в Ирландия. Рекламата е около 50 лв. месечно. Необходимо ли е да правя регистрация по ДДС заради това?

Също така, във фактурите, които ми издава фирмата няма начислено ДДС. Според мен би трябвало да ми издават фактури с ДДС, при положение, че аз нямам регистрация. Правилно ли разсъждавам, че Гугъл са в нарушение?Отговори

 • Здравейте,

  От изложеното във въпроса Ви става ясно, че извършвате услуги на компания, установена в друга държава-членка с място на изпълнение в съответната държава на контрагента Ви - тук допускам, че компанията от Ирландия е регистрирана по ЗДДС там и е данъчно задължено лице. Съгласно чл. 97а, ал. 2 от ЗДДС Вие трябва да се регистрирате по ДДС и то не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък /справка чл. 97а, ал. 4/. Ако извършвате периодично такива услуги, а още не сте регистрирани по ЗДДС, то вече сте в нарушение.

  Относно фактурата, която получавате от Гугъл - да, ако Вашата компания не е регистрирана по ЗДДС и не сте им им предоставили валиден VAT номер, те трябва да Ви начисляват съответното ДДС за страната, в която са установени, защото Вие няма как да си го самоначислите. Имайте предвид обаче, че по отношение на получаването на услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2 също подлежите на задължителна регистрация по ЗДДС съгласно гореспоменатия чл. 97а, но ал. 1 и то в същите срокове като тези по ал. 2.

  Съветът ми е да предприемете действия за регистрация по ЗДДС на основание чл. 97а, ал. 1 и 2 от ЗДДС, освен ако не искате да се регистрирате по избор - чл. 100 от ЗДДС.

  Поздрави,
  Десислава Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->