Таня Тодорова Таня Тодорова Потребител

Напускане без предизвестие поради забавяне на изплащане на заплатиЗдравейте,

Пиша Ви относно казус свързан с напускане на настоящата ми месторабота, заради забавяне на изплащане на месечни възнаграждения от шест месеца назад.

Въпросът ми е мога ли да напусна работа без да спазя месец предизвестие? Желая да доработя оставащите дни от месеца и в края му да прекратя договора. Не желая да завеждам дела за изплащане на парите, просто искам да напусна по възможно най-бързия и неконфликтен начин.

Доколкото знам мога да поискам справка за дължимите суми към мен, за да се "застраховам", ако реално не ми бъдат изплатени впоследствие.

Предварително Ви благодаря!
ПоздравиОтговори

 • Здравейте,

  в случай, че работодателят бави цялото ви трудово възнаграждение, а не само част от него, можете да напуснете веднага на основание чл. 327, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда. При прекратяване на трудовия договор на това основание, нито се дава, нито се отработва предизвестие. Освен това достатъчен е дори един ден закъснение в заплащането на трудовото възнаграждение, за да възникне правото ви да прекратите договора на това основание. А работодателят освен неизплатените заплати ви дължи и обезщетение по чл. 221, ал. 1 от Кодекса на труда,т.е.работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
  Освен това в случай, че имате неизползван платен годишен отпуск за тази или за минали години, имате право и на обезщетение и по чл. 224 от КТ за отпуските, които не са погасени по давност.

  Поздрави,
  С.Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->