Мария Петкова Мария Петкова Потребител

Сумирано работно време и обезщетениеЗдравейте,

Ако работник на сумирано работно време работи извънредно в неделя как се изчислява времето за компенсация? 1 час работа в неделя равнява ли се на два часа почивка, както е със заплащането?Отговори

 • Здравейте,

  При условията на СИРВ отработеното в повече не се компенсира с почивка а с допълнително възнаграждение за извънреден труд. Увеличението за положения извънреден труд при СИРВ не е двойно а 50 на сто. Имайте предвид, че при СИРВ е много трудно да се определи точно кога е положен извънредния труд тъй като работата се организира на смени и работното време се спазва средно за периода определен за сумиране на времето.

  Поздрави,
 • Прав сте, но все пак приемаме, че работникът е изработил повече часове от тези, които са предвидени в КТ за работници на СИРВ. От началото на годината до момента са му изплатени предвидените в закона 150 часа и вече няма право на парична компенсация. В такъв случай как може да бъде компенсиран от работодателя?
 • Здравейте,

  Според мен това не е от значение и отново съм на мнение, че извънредния труд следва да бъде компенсиран с допълнително възнаграждение за извънреден труд.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->