Милен Добрев Милен Добрев Нова звезда Потребител

Напускане на работа без предизвестиеИскам да напусна без предизвествие след 2 седмици работа. До сега съм работил 3 месеца за лятото. Ще продължавам образованието си в редовна форма на обучение, но шефе не е съгласен и не иска да ме пуска. Не можело в последния момент да се обаждам и да напускам, трябвало да пускам предизвестие. Така или иначе мисля да напусна без неговото съгласие.

Ще ми бъдат ли изплатени работните дни и тези,които са назад (15 дена). Никъде в договора ми не пише клауза, според която е в полза за работодателя или че трябва да напускам с предизвестие 30 дена! Въпреки това той ми отговори с това - При всеки договор, когато се прекратява трябва да изкараш 30 дена предизвестие.

Това фалс ли е, понеже не съм на ти с тези работи или е прав? Какво мога да направя по въпроса, за да си получа парите и в пълното ми право ли съм да се обадя на инспекцията по труда?

Пропуснах да спомена, че договорът е за 6 месеца, по чл.61, ал.1, т.1 - непостояненОтговори

 • Здравейте,

  Срокът на предизвестие е задължителен реквизит на всеки трудов договор. Той е еднакъв и за двете страни на трудовото правоотношение- служителя и работодателя. За срочен трудов договор срокът на предизвестие е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

  Проверете в трудовия си договор дали нямате изпитателен срок. Ако не пише в чия полза е, то се приема, че е в полза и на двете страни на трудовото правоотношение и тогава можете да прекратите трудовото си правоотношение без предизвестие.

  Ако напуснете с предизвестие, но не го спазите, ще дължите на Вашия работодател обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазената част от срока на предизвестието.

  Ако смятате, че правата Ви са нарушени, можете да се обърнете към съда или към ИА Главна инспекция по труда. При сезиране на Инспекция по труда, това най-вероятно ще предизвика проверка на компанията.

  За справка- чл.66, чл.70, чл.221 и чл.326 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->