Галина Николова Галина Николова Потребител

Запор на майчинство и заплатаДобър ден!
Имам син на годинка и един месец. Получавах социално майчинство, защото имах по трудова книжка 11 месеца трудов сташ и бях безработна. Сега разбрах, че ако направя 12 месеца мога да си продължа майчинството до края на втората годинка и ще получавам 170лв. месечно. Започнах работа по заместване за месец. Бременна съм в 5 месец декември ми предстой раждане. Съответно ще взимам още едно майчинство. Проблемът ми е, че май имам запор от Глобул. Не съм получавала писмо и като безработна нямам сметки за да разбера. Първото майчинство го получавах по български пощи.

Могат ли да ми запорират майчинството (аз пак ще го искам по български пощи да ми бъде изплащано) и по време на майчинство те ще осведомят ли фирмата за запорът ми? По някакъв начин ще искат ли парите от тях или след като ми свърши майчинството ще започна да си изпащам задълженията?Отговори

 • Здравейте,
  Отговор на Вашите въпроси можете да намерите в следната тема с аналогичен казус:
  http://balans.bg/9335-zapor-na-majchinstvo-i-zaplata/

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте,ще започвам работа на 4ри часов работен ден с заплата 120лв.
  След като изчетох много по въпроса,отново не разбрах,ще ми удържат ли пари от заплата?Ако се водя от текста по-долу,е неправомерно да ми наложат запор,но в форумите съдия изпълнителите тълкуват различно.
  Ако съм на тр.договор но не ми превеждат пари ,а ги вземам на ръка,могат ли да видят,че съм назначена и да изискват договора-за да видят колко получавам.
  Благодаря

  Съгласно чл. 446, ал. 1 от ГПК не се допуска принудителното изпълнение върху трудовото възнаграждение или пенсия, чийто размер е под минималната работна заплата, и може да се удържа само:
  1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
  2.ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
  3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
  4.ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.
  Удържа се съответната част от възнаграждението, в зависимост от неговия размер и дали длъжникът има деца, които издържа. Тези стойности се определят, след като се приспаднат дължимите данъци и задължителни осигурителни вноски. Ако длъжникът е осъден да заплаща издръжка, издръжката за текущия месец се удържа в пълен размер, а ако е за минал период – съобразно общите правила.
 • Здравейте, г-жо Иванова,
  Отговор на въпроса Ви се съдържа в следната тема:
  http://balans.bg/4621-maksimalno-dopustim-procent-na-zapor-vyrhu-zaplata/
  Съгласно Тълкувателно решение от 26.06.2015 г. по т.д. 2/2013 г на ВКС:
  1. Заплата в размер под МРЗ не подлежи на запориране;
  2. МРЗ в момента е 380 лв., а от 01.01.2016 г. ще бъде 420 лв.

  Тълкуванията, които сте чела в интернет, най-вероятно касаят практиката преди постановяване на тълкувателното решение на 26.06.2015 г.

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Благодаря,за бързият отговор,но намерих друга ваша публикация която ме озадачи.Ето и нея,за себе си я чета,че не трябва,но ЧСИ вероятно четат друго,и какво излиза?!

  30 Jan 2015 15:24Йордан Костов (Експерт)Компания: Kreston BulMar50 Здравейте, г-жо Руменова,
  Има различни мнения по въпроса дали изобщо трябва да Ви се удържа някаква сума.
  Според едно виждане трябва да Ви се удържа 1/3 от нетната заплата (която е 287.20 лв.) - ако сте без деца, т.е. 95.73 лв., а ако сте с деца, които издържате - трябва да Ви се удържа 1/4 от нетното възнаграждение, т.е. 71.80 лв.
  Според другото виждане изобщо не трябва да Ви се правят удръжки от заплатата, тъй като тя е под минималната работна заплата (която беше увеличена на 360 лв. от 01.01.2015 г.).
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте,
  Видно от датата на моя коментар (30.01.2015 г.), той предхожда датата на тълкувателното решение (26.06.2015 г.), с което беше уеднаквена съдебната практика и вече няма спор по въпроса.
  Както казах по-горе, важно е да към кой момент е становището на ЧСи - преди или след 26.06.2015 г.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Аз тепърва ще бъда назначена.Вероятно от дата 14.09,но преди съм имала запори затова изпреварвам събитията и питам-за да съм подготвена.Също така за да знам какво да кажа и на счетоводството.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->