Николина  Банева Николина Банева председател СО

Изплащане на болнични при работа на сумарно работно времеВ нашата фирма се работи на сумирано работно време. Графикът е 6 дни първа, неделя - почивен, 6 втора, почивен, 5 нощна, съб и нед почивни. изключително тежък за работниците. Законосъобразен ли е такъв график?

Ако вземеш болнични, в края на месеца, когато се изравняват часовете и по принцип се заплащат като извънреден труд при пълен месец, се смята, че след като имаш изработен пълен месец, болничните не се заплащат. Правилно ли е това или болничните би трябвало да са отделно, а от отработените дни часовете в повече да се заплатят като извънредни? Същото е и с отпуските, но там не ти се взема от дните, а ги ползваш като почивни дни.Отговори

  • Здравейте,

    Графика за работа се определя от работодателя при спазване на изискванията за междудневни и седмични почивки. Почивката между две работни смени не може да бъде по-малка от 12 часа, а седмичната почивка е 48 часа и може да бъде намалена до 36. В извънредни случаи, при промяна на смените и когато няма възможност да се осигури не по-малко от 36 часа седмичната почивка може да бъде намалена до 24 часа.

    Болничните при СИРВ се отчитат съгласно предварителния график за работа. Когато работник при СИРВ е в болничен или в отпуск, следва да му се отчетат работните часове, такива каквито са заложени в предварителния график за работа. Не се допуска неотчитането на болничните изобщо.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->