Беатрис Крумова Беатрис Крумова Потребител

Граждански договор на пенсионерЗдравейте.
Пенсионер сключва граждански договор. До колкото разбрах, ако възнаграждението е под МРЗ се удържа само данък от 10 %, а вноски за фонд "Пенсии" се правят по желание. Ако възнаграждението е над МРЗ се дължат осигуровки и данък. Въпросите ми са:

1. Внасят ли се здравни осигуровки, ако възнаграждението е под МРЗ?

2. Има ли значение размера на пенсията, или се гледа само възнаграждението по гражданския договор при определяне дали дохода е под или над МРЗ?

3. За последното тримесечие на годината данъка от кого се внася и кога?

4. Може ли стажа по гражданския договор да се отрази върху увеличение на пенсията след като по него няма работно време?Отговори

 • Здравейте,

  Здравни осигуровки при гражданския договор се внасят във всички случаи, когато лицата получават доходи и на друго основание за същия месец.
  Пенсионерите имат право да изберат дали да внасят осигурителни вноски за пенсия или да внасят само здравна осигуровка.
  При пенсионерите размера на пенсията има значение за да се определи точно максималния размер на осигурителния доход за здравно осигуряване.
  От 2015 година лицата, които получават възнаграждения по граждански договори имат възможност да избират дали данъка за последното тримесечие да бъде удържан от начисленото им възнаграждение и да бъде внасян от платеца на дохода.
  Отработеното време, през което лицата са получавали възнаграждения по граждански договори, и за което време са внесени осигурителни вноски във фонд Пенсии на ДОО може да бъде използвано за преизчисляване на пенсията.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->