Божидар Василев Божидар Василев работник

Прекратяване на трудов договорЗдравейте!
Oт м.октомври 2013 год. работя в частна фирма на постоянен ТД. На 31 юли 2015 година подадох молба за напускане. На 07 септември по пощата получих Заповед за освобождаване по чл.325(1), т.1. В заповедта е определено изплащането на обещетение за неползван платен годишен отпуск.

До тук добре. T.2 от заповедта пише:
"На основание чл.220, ал.1 от КТ дължа обещетение на фирмата в размер на БТВ за един месец. Към момента не ми е върната трудовата книжка, не са ми изплатени и заплатите за м.юни, която следваше да получа до 25-то число на юли и заплатата за м.юли, която следваше да получа до 25-ти август както и обещетенията за неползвания отпуск, което следва да получа със заповедтта и тр. книжка наведнъж. Поне така съм чел в КТ.

Не можах да убедя работодателя, че тази заповед не е правомерна и незнам как да постъпя. Моля, за Вашия отговор, който евентуално да му предам за да не се стига до съд.Отговори

  • Здравейте,

    Молбата Ви за прекратяване на трудовото правоотношение на основание на кой член беше? С предизвестие или по взаимно съгласие? Защото щом заповедта за прекратяване на трудовия договор е по силата на чл.325, ал.(1), т.1, то това е по взаимно съгласие и не следва никоя от двете страни да изплаща обезщетение за неспазено предизвестие...

    Ако смятате, че правата Ви са нарушени, можете да се обърнете към съда или към ИА Главна инспекция по труда. Ако сезирате Инспекция по труда, то това най-вероятно ще предизвика проверка на компанията.

    Поздрави,
    Цветомир Аврамов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->