Galina K Galina K Accountant

Назначаване на сътрудник при адвокатЗдравейте,
Адвокат на свободна практика ще назначава асистент - студент по право. Какъв договор трябва да бъде направен и как се осигурява назначеното лице? Какво се декларира в случая пред НАП и каква информация е необходимо да се подава към НОИ?Отговори

 • Здравейте,
  Договорът, който адвокатът ще сключи с неговия сътрудник, зависи от характера на задълженията, които се възлагат на асистента. Асистентът може да бъде назначен на трудов или на граждански договор. На основание § 1, т. 1 от ДР на КТ работодател може да е и физически лице, поради което няма пречка сключеният договор да е трудов. Характерът на длъжността, която ще заема асистентът, зависи от уговорките между страните, но според мен е най-добре да бъде назначен като адвокатски сътрудник (чл. 21 от Закона за адвокатурата), тъй като в този случай адв. сътрудник ще има повече процесуални права пред съда, но това си го преценяват страните.
  Ако договорът бъде трудов, трябва да се регистрира в НАП, на основание чл. 62, ал. 3 от КТ. Гражданските договори не се декларират.
  Ако договорът е за адвокатски сътрудник, договорът трябва да се регистрира и в адвокатската колегия.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->