Rozalina Kirilova Rozalina Kirilova Потребител

Прекратяване на договор преди изтичане на изпитателен срокЗдравейте!
Работя на място, където ме излъгаха с парите. След няколко дни ми изтича тест периода от 6 месеца и не желая да се продължава трудовия ми договор. Притеснява ме, че работодателят ми плаща заплатата с 1 месец назад т.е. сега ми дължи 2 заплати. Има ли право да не ми даде 1-та заплата при положение, че не съм пуснала предизвестие, а в договора ми е написана тази точка? Ако няма право, но все пак го направи, аз как да отвърна? Сега ли трябва да кажа, че не желая да се подновява или просто, когато изтече, на другият ден да не отида на работа?Отговори

 • Здравейте,

  договорът няма да се подновява след изтичането на изпитателният срок, а той ще се счита за окончателно сключен, ако никоя от страните не го прекрати.

  Има голямо значение, в чия полза е уговорен срока на изпитване. Ако той е във ваша полза или не е уговорена такава, Вие можете да прекратите договора без да дължите предизвестие. (чл. 71 КТ).

  Работодателят Ви е длъжен да изплати всички полагащи Ви се възнаграждения, ако не го направи, можете да се обърнете към Инспекцията по труда.
 • Здравейте,

  г-н Христов ви е отговорил много точно.

  Само искам да допълня, че неявяването ви на работа без причина може да бъде основание за работодателя ви да наложи дисциплинарно наказание включително уволнение.
  Отношенията между работник и работодател се основават на свободни договорки вписани в трудовия договор и за вас е добре да прочетете клаузите му внимателно. При нужда се консултирайте с адвокат.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->